Unge nordjyder inviteret til at opleve klassisk musik
04/03 2020

Unge nordjyder inviteret til at opleve klassisk musik

Spar Nord Fonden og AKKC er gået sammen om at gøre en indsats for at introducere unge i skolealderen til klassisk musik. Samarbejdets formål er, at de unge får udvidet deres kulturelle horisont ved at komme til en forestilling, de ikke i forvejen selv ville have valgt.

Takket været Spar Nord Fondens donation på 150.000 kr. kan AKKC invitere 400 elever ind for at opleve Così fan tutte, Mozarts opera-hit, der synges på italiensk.

Enorm interesse blandt skolerne
Tilbuddet om billetter blev taget utroligt godt imod blandt nordjyske efterskoler, musikskoler, kulturskoler og gymnasier, og derfor valgte man fra initiativtagernes side at opjustere billetantallet fra 200 til 400 billetter for at tilgodese den store interesse.

Det er i alt 12 skoler og gymnasier, der hver tager en håndfuld elever med, og Così fan tutte vil samtidig indgå som en del af undervisningen på de fleste af skolerne. Operaen vil for eksempel være en del af pensum på Nørresundby Gymnasium & HF, og dermed kan 83 elever fra dansk og musik komme op i forestillingen til eksamen.

Blandt de involverede kulturskoler er Aalborg Kulturskole, der tager eleverne på TGK (Teater Grundkursus) med, og da opera er en gren af teater, de ikke før har beskæftiget sig med, ser skolen det som en kærkommen mulighed at åbne teaterelevernes øjne op for opera.

Kulturen skal fremmes blandt børn og unge
AKKC’s & Spar Nord Fondens mission om at trække flere børn og unge ind til klassisk musik falder i tråd med den del af Spar Nord Fondens uddelingspolitik, der lyder på, at æstetiske og kulturelle oplevelser formidles så bredt som muligt til befolkningsgrupper, som normalt ikke bruger kulturen.

Derfor håber man, at billetterne kan være et skridt mod at skabe en lyst blandt unge til at være mere nysgerrige på oversete genrer som opera. Derudover vil skolernes indblanding skabe grundlag for en vigtig oplysning og læring omkring den klassiske kunstart.

Om Spar Nord Fonden
Spar Nord Fonden støttede 705 initiativer i Danmark i 2018 med i alt 58.788.519 kroner. Spar Nord Fonden holder meget af at være med til at fortælle historien, og værdsætter højt når en donation for det meste virker flere gange. Dels hos de ildsjæle, som fik ideen, så et behov og fik støtten – og dernæst hos de, der forhåbentlig fornøjes, oplever en ny verden og som måske endda bliver passionerede brugere ved at stifte bekendtskab med for eksempel opera.

Foto: Miklos Szabo