Ordkraftsprisen til Danmarks bedste udi de satiriske ord
05/04 2018

Ordkraftsprisen til Danmarks bedste udi de satiriske ord

Journalisterne Ole Rasmussen og Gorm Vølver holder til dagligt til på Rådhuspladsen, men har hhv. rødder i Aalborg og Randers. De to ordmagere er avismediets skarpeste samfundssatirikere.

Prisen blev overrakt af direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC), Nicolaj Holm, der på vegne af huset og af Ordkrafts bestyrelse med glæde kunne give Ordkraftprisen, der er et stykke unikakunst skabt personligt til modtagerne af den aalborgensiske keramiker Peter Lange samt 15.000 kr.

– Bestyrelsen for Ordkraft Festival vil gerne hædre den barske humor, det rablende sprog og de elegante satiriske ind-og udfald, som Ole Rasmussen og Gorm Vølver hver eneste dag, året rundt, serverer på bagsiden af dagbladet Politiken i spalten ATS (At Tænke Sig). Spalten består af morsomme og satiriske kommentarer til aktuelle og uaktuelle emner, ofte i form af hvæserbreve” fra fiktive personer, opdigtede interviews med kendte personer, konstruerede uddrag fra dagbøger, en ordbog, især med henvisninger (eks.: Nøgle – se under måtten) m.m. og de underholdende fiktive debatter på internetfora ’et gakkelak.dk, sagde Nicolaj Holm.

At Tænke Sig blev trykt første gang den 9. marts 1932 og nærmer sig altså stærkt de 85 år. Forbilledet var de nonsensrubrikker, som flere store udenlandske aviser havde stor succes med.

Første redaktør af ATS var chefredaktør Hakon Stephensen, som bl.a. bragte den nyhed, at komikeren Charlie Chaplin havde anlagt sag mod diktator Adolf Hitler for uretmæssigt brug af Chaplins overskæg! Fake news, længe før begrebet var opfundet.

Blandt andre medarbejdere på spalten gennem årene finder man Lise Nørgaard, Jørgen Hartmann-Petersen (redaktør 1956-1965, også kendt som Habakuk), Paul Hammerich og Michael Meyerheim (redaktør fra slutningen af 1970’erne til 1982). I øjeblikket redigeres spalten så af journalisterne Ole Rasmussen og Gorm Vølver.

ATS er befriende anderledes og spiller på læsernes behov for at få sig et godt grin midt i alle de trakasserier, som tillægsorganet Politiken excellerer i.

Det må være vanskeligt at være morsom på kommando og op til en daglig deadline – men det kan ATS-drengene dag ud og dag ind, året rundt

– ATS fastholder den gode danske tradition for ironi, humor og satire – sådan som vi stadig også finder den i Holbergs teaterstykker, i revyerne og på Stand-Up-scenen, genrer vi også året rundt præsenterer på scenen i AKKC. De to ordmagere er med til at holde liv i og udvikle noget typisk dansk, en betydningsfuld del af vores kulturtradition og måde at være sammen på, begrundede Nicolaj Holm yderligere prisen.

Ordkraft festivalen løber over tre dage fra torsdag den 5. april til lørdag den 7. april og gæstes af de bedste forfattere i Danmark og Norden, og har været holdt siden 2011 i kultur- og idrætshuset Nordkraft. Det er femte gang Ordkraft-prisen uddeles.

Tidligere modtagere er: forfatter Bent Haller (2012), sanger og sangskriver Allan Olsen i (2013), forfatter Knud Sørensen fra Mors (2014), tidligere direktør på Aalborg Teater, Morten Kirkskov (2015), sanger, sangskriver og satiriker Niels Hausgaard (2016) og forfatter Hanne Vibeke Holst (2017).