03/10 2018
International konference sætter fokus på bæredygtig energi
– Om 30 år skal vi kunne lagre og genbruge energi, og det kræver blandt andet, at vi kan styre effekt og pålidelighed.
Det forklarer professor Francesco Iannuzzo, Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet. Han står i spidsen for den 29. europæiske konference for elektroniks pålidelighed, fejlfysik og analyse, ESREF, der netop i disse dage finder sted i Aalborg Kongres og Kultur Center. Blandt de godt 400 deltagere fra 40 lande kommer mere end halvdelen fra internationale virksomheder, mens resten enten er forskere eller studerende inden for området. I løbet af de fem dage, konferencen finder sted, kan deltagerne vælge mellem en lang række sideløbende foredrag fordelt over 14 emner.
Det er første gang i 20 år, at konferencen er i Danmark.
– Konferencen er en enestående mulighed for at få internationalt anerkendte eksperter til Aalborg. Hermed bliver konferencen et udstillingsvindue for dansk forskning og industri inden for området. Sagen er nemlig, at vi her i Danmark er langt fremme, når det drejer sig om forskning inden for effektelektronik og pålidelighed – men vi er ikke så synlige. Det får vi nu lejlighed til at gøre noget ved, påpeger Francesco Iannuzzo, der i flere år har arbejdet på at få konferencen til Danmark.
STIME AF KONFERENCER I DANMARK
– I år er Danmark meget på landkortet, når det gælder pålidelighed. Der har været en anvendelsesorienteret konference, ARDC, og nu har vi ESREF, inden der i slutningen af oktober holdes konference i SPM, Sammenslutningen for Pålidelighed og Miljøteknik, fortæller senior specialist Susanne Otte, FORCE Technology Danmark. Hun fortsætter:
– For os giver en konference som ESREF adgang til den nyeste internationale forskning. Vi arbejder lige nu blandt andet med et projekt, der går ud på at finde ud af, hvordan man designer pålidelige produkter, når man kender fysikken bag de fejl, der kan opstå – Physics of Failure.
– Vi samarbejder i forvejen med Aalborg Universitet om en række projekter, så derfor er det jo oplagt at være til stede her – og i øvrigt er der også al mulig grund til at støtte op om det arbejde, der ligger bag at få en så stor international konference til Danmark, slår Susanne Otte fast.
AAU STYRKER FOKUS PÅ PÅLIDELIGHED
Det er dejligt at opleve, at der er øget fokus på pålidelighed. For blot otte år siden anså man pålidelighed som en slags sidefag inden for effektelektronikken. Og det var sådan, at når man som virksomhed ville være konkurrencedygtig og skrue ned for udviklingstiden og ned for prisen, forventede man, at det kunne gå ud over pålideligheden. Fokuserede man derimod på pålidelighed, tog det længere tid, inden produktet nåede markedet – og prisen steg. Sådan er det ikke længere. Der er en øget forståelse af pålidelighed som en indlejret del af effektelektronikken, og det kan vi blandt andet takke Aalborg Universitet og Center of Reliable Power Electronics, CORPE, for, forklarer Jørn Landkildehus, der er leder af udviklingsafdelingen inden for pålidelighed ved Danfoss Drives, og som har været med i etableringen af CORPE.
Ideen til centeret blev formet i CEES (Center for Elektriske Energisystemer) og blev til i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og en række danske og internationale virksomheder, bl.a. Danfoss, Grundfos, Vestas og KK Wind Solutions.
– Man kan sige, at det, at vi har fået ESREF-konferencen til Danmark, er kulminationen på det samarbejde, der blev startet på Aalborg Universitet i sin tid med professor Frede Blaabjerg i spidsen, påpeger Jørn Landkildehus, og Susanne Otte tilføjer:
– Ja, faktisk går det endnu længere tilbage. For der går i virkeligheden en direkte linje fra professor emeritus Jørgen Møltoft, DTU, der var en af foregangsmændene inden for pålidelighed, og via professor Frede Blaabjerg, AAU, og CORPE frem til i, hvor vi er i dag, når det handler om pålidelighed inden for effektelektronik.
VIGTIGT AT SYNLIGGØRE DANSK INDUSTRI OG FORSKNING
Blandt de mange emner på konferencen er, ud over kvalitet og pålidelighed, photonics – videnskaben om lys – med særlig fokus på brugen af laser eller eksempelvis fokus på fremskridt inden for fejlanalyse. Men størst fokus er der nok på effektelektronikken, som også interesserer de store danske virksomheder som Vestas, Grundfos og Danfoss – der i øvrigt er med til at sponsorere konferencen.
– Men først og fremmest giver konferencen mulighed for at etablere stærke forbindelse mellem dansk teknologi og forskning og resten af Europa. Vi kender ikke hinanden godt nok på tværs af landegrænserne, så vi skal styrke netværket, påpeger Francesco Iannuzzo, der har en ambition om, at Aalborg bliver konsolideret internationalt som et veletableret kraftcenter inden for effektelektronikkens pålidelighed.
Konferencen fortsætter ugen ud.
Læs mere om ESREF 2018 her.