Storslået festaften skal fejre befrielsen efter Anden Verdenskrig
29/03 2021

Storslået festaften skal fejre befrielsen efter Anden Verdenskrig

Lars Lilholt, Pernille Rosendahl, Mattias Kolstrup, Shaka Loveless og Klarup Pigekor er alle med på scenen, når jubilæet for befrielsen efter Anden Verdenskrig bliver fejret med en storstilet festaften i Aalborg Kongres & Kultur Center den 4. maj 2021. Aftenen kommer til at byde på musik, alsang, taler og hilsner fra nær og fjern.

Forud for aftenens arrangement i AKKC vil Biskop Henning Toft Bro desuden forestå en smuk og højtidelig frihedsgudstjeneste i Budolfi Kirke i Aalborg, der er Nordjyllands domkirke.

– De to arrangementer fejrer den frihed, vi nyder i dag, efter modige danskere turde tage kampen op mod mørke kræfter under Anden Verdenskrig. Det er en fejring af vores demokrati, frihed og fællesskab, og der skal være plads til både eftertænksomhed, glæde og stolthed, siger borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen på vegne af styregruppen bag frihedsfesten, som desuden tæller Biskop Henning Toft Bro, Oberst og garnisonskommandant Jess Møller Nielsen og Mikael Justesen, direktør ved TV2 Nord.

Fejring med tråde til nutidens coronabesættelse
Frihedsfesten markerer 75-års jubilæet efter Anden Verdenskrig, som egentlig var den 4. maj sidste år. Men på grund af coronaens indtog i Danmark blev fejringen udskudt til 2021.

Det betyder også, at styregruppen har været nødsaget til at gentænke planerne for fejringen – en udendørs folkefest med et langt dagsprogram og arrangementer i hele regionen er nu kogt sammen og ændret, så fejringen består af en frihedsgudstjeneste og en festaften i omgivelser, som gør, at arrangementet kan afvikles på sikker vis uanset coronarestriktionernes omfang til den tid.

Men netop den lange ventetid siden foråret sidste år, hvoraf størstedelen har foregået under nedlukninger og forsamlingsrestriktioner, kommer også til at sætte sit præg på frihedsfesten den 4. maj.

– Coronakrisen bliver omtalt som den største globale krise siden Anden Verdenskrig. Mange danskere har nu på egen krop oplevet at få lagt bånd på deres frihed, blandt andet ved forsamlingsforbud og ved at være tvunget til at blive hjemme i lange perioder. I det lys kommer frihedsfesten til at blive en fejring, der trækker tråde til Anden Verdenskrig såvel som til den begrænsning af vores frihed, som coronaen har været det seneste år, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

En fest for alle nordjyder
Selv om det ikke bliver muligt at samle flere tusinde til en folkefest, så bliver det alligevel muligt for alle nordjyder at deltage i frihedsfestens arrangementer hjemme fra stuerne.

Både Frihedsgudstjenesten fra Budolfi Kirke og festaftenen i AKKC bliver tv-transmitteret på TV2 Nord, på tv2nord.dk og på Facebook.

Frihedsfesten er arrangeret i et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Garnison og TV2 Nord.

Frihedsfesten er støttet økonomisk af Spar Nord Fonden, Club Nord, Region Nordjylland, Det Obelske Familiefond, ARF Multimedier Aars, Aalborg Kommune og TV2 Nord og afvikles i samarbejde med Aalborg Konges & Kultur Center.