Europas vigtigste fiskeribegivenhed for indkøbere
01/07 2019

Europas vigtigste fiskeribegivenhed for indkøbere

Stigende optimisme
Den europæiske fiskerisektor har de seneste år oplevet en voksende optimisme, som har betydet, at der er blevet bygget en ny generation af fiskerfartøjer. Dette skal ikke mindst ses i lyset af vækst i skibsbyggeriet, som finder sted i den russiske fiskeriindustri, hvor adskillige vestlige firmaer er involveret i design- og forsyningssektorerne. Det første nye fiskerfartøj til russiske ejere, som er bygget efter tegninger af en norsk skibsingeniør, er klar til levering i år, og der er nye fiskerfartøjer på vej fra værfter i hele Europa i år – hvoraf mange inkorporerer ny teknologi.

Grønland i front
Grønlandske virksomheder har været med i forreste række i opgraderingen af fiskerfartøjer med leveringen af Niisa Trawls nye Regina C i slutningen af sidste år, efterfulgt af Qajak Trawls nye Markus, begge leveret af skibsværfter i Vigo. Sisimiut, det første af to nye fabriksfartøjer til Royal Greenland, er lige blevet leveret og bliver efterfulgt af et tvillingeskib senere på året, og i Spanien er en ny trawler til Polar Seafood under konstruktion.

Rekordstort antal skibsværfter
Det galiciske værft Nodosa er blandt det rekordstore antal skibsværfter på dette års DanFish-messe. Værftet har en imponerende referenceliste, når det kommer til bygning af skibe til det hjemlige marked i Spanien, herunder de første nye fiskerfartøjer i mange år til fjernfiskerflåden, der opererer i havet omkring Falkland-øerne samt innovative nye fiskerfartøjer til tyske og hollandske ejere – og Nodosa deltager igen i år på DanFish.

”I kraft af en fiskeriindustri i trivsel er DanFish en af de vigtigste udstillinger for os som skibsbyggere, som er specialiseret hovedsageligt inden for fiskerfartøjer”, siger værftets salgsdirektør, José Ramón Regueira.

”Dette er den begivenhed i det nordlige Europa, som virkelig bringer besøgende sammen fra alle dele af Norden og resten af verden. Det er her, vi kan møde både eksisterende og potentielle kunder, og vi sætter pris på både mængden og kvaliteten af de besøgende, som kommer til Aalborg,” tilføjer han.

Danske havne er til stede på DanFish
Som altid er danske virksomheder stærkt repræsenteret på DanFish med mere end hundrede virksomheder, som er en del af Danish Exports Fish Tech Group. Herudover er de danske havne som altid stærkt repræsenteret på messen, hvor de virkelig forstår at udnytte udstillingens muligheder for at vise, hvad de kan.

”Det er afgørende for både havnen og servicebranchen i Hirtshals, at vi deltager på DanFish. Vi skal være der, hvor kunderne er, og i den sammenhæng er DanFish stedet – det er der overhovedet ingen tvivl om. Med omkring 25 udstillere på Hirtshals-standen vil de besøgende have fremragende muligheder for at få del i den viden og de kompetencer, som udgør tyngdepunktet i Hirtshals,” siger Jens Kirketerp Jensen, direktør for Hirtshals Havn, som er en af Danmarks vigtigste fiskerihavne, kun en times kørsel fra Aalborg.

Hirtshals har udviklet sit eget maritime centrum og fremstår udadtil som en one-stop-shop til reparationer, vedligeholdelse og meget mere – og DanFish passer fint ind i havnens strategi for at øge opmærksomheden på, hvad havnen har at byde på.

”Vi er naturligvis meget tæt på vores kunder i dagligdagen, men DanFish-messen giver os en enestående mulighed for at indlede en anden slags dialog,” forklarer han.

”Hos DanFish har vi tiden og omgivelserne til at diskutere projekter, og vi kan vurdere fremtidsudsigterne og undersøge de muligheder, der er for den enkelte fisker og fiskerivirksomhed. Dette gælder selvfølgelig både for de fiskere, vi allerede kender – og for de nye forretningsforbindelser, som kommer ud af vores tilstedeværelse på DanFish-messen.”