Backstage
september 2023

Læs artiklerne i deres fulde længde herunder!

Rul ned

Scenetårnet
af Jan Kvistborg

Chief Sponsor & Sustainability Officer i AKKC | [email protected]

I fredags havde jeg fornøjelsen af at gå på scenen foran 1000 gæster til Aalborg Awards i Aalborghallen og sige tak. Aalborg Kongres & Kultur Center løb nemlig med specialprisen ”Årets Bæredygtighedspris 2023” ved det populære prisuddelingsshow, og vi er dybt taknemmelige, da vi var oppe imod nogle stærke spillere som Råt & Godt, Graitor, AB Catering, Reusers og ikke mindst Aalborg Universitet.

Det er virkelig skønt at opleve, at det store arbejde vi laver i AKKC omkring bæredygtighed – ikke kun i vores bæredygtighedsafdeling, men i hele organisationen – bliver set og anerkendt. For det ér et enormt stort og betydningsfuldt arbejde, og det er ikke mindst et område, der er i konstant udvikling, så det er vigtigt hele tiden at holde sig opdateret med den nyeste viden.

At kunne gå på scenen og sige tak, på vegne af AKKC, for den fornemme bæredygtighedspris – som ovenikøbet blev uddelt for første gang i år – var en stor ære, og det er noget, der giver ekstra blod på tanden til at fortsætte med hver dag at forsøge at gøre en forskel og blive endnu bedre indenfor det bæredygtige område.

Udover Årets Bæredygtighedspris 2023 oplever vi også ekstra opmærksomhed omkring AKKC’s bæredygtighedsarbejde pt. Vi bliver kontaktet af en del journalister, senest fra Turistmonitor og Børsen, som særligt ønsker at vide mere om vores certificering ISO 20121 for bæredygtige events.

ISO 20121 er lige nu i en revideringsproces på EU-plan frem mod OL i Paris næste år, og indtil videre er vi i AKKC stadig den eneste aktør i den danske møde- og eventbranche, der har opnået certificeringen.

Derfor er vi også glade for at vores projektkoordinator i AKKC’s bæredygtighedsafdeling, Louise Storgaard Nielsen, sidder med i det danske udvalg s-895, hvor vi har mulighed for at komme med input og bidrage til revideringen af ISO 20121-standarden fra dansk side.

Før sommerferien var vi igennem en re-certificeringsproces og blev indstillet til en re-certificering af både ISO 20121 og vores verdensmålscertificering, og vi bliver kontaktet af mange organisationer, virksomheder og studerende, der både ønsker at blive klogere på vores certificeringsproces, men også hvordan vi helt konkret implementerer tiltagene i organisationen – og det er ikke kun i Nordjylland, men på landsplan.

I den forbindelse holdt vores direktør Nicolaj Holm også et oplæg i slutningen af september om AKKC’s bæredygtighedsarbejde i vores netværk i Dansk Industri, DI Venues’ Advisory Board, hvor vi sidder sammen med blandt andre MCH, Parken Sport & Entertainment, Messe C og Bellagroup.

I august var det ét år siden, NBE-sekretariatet (Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark) rykkede ind under vingerne på Bæredygtighedsafdelingen i AKKC. Et år er gået, og vi er utroligt glade for, at NBE vokser og indtager den enormt vigtige plads, som netværket har i at sikre den bæredygtige udvikling i Nordjylland.

Og nu til et af de helt konkrete tiltag. For i foråret tog vi hul på at arbejde med beregningssystemet Green Producers Tool, som kan hjælpe os med at lave CO2-beregninger – både for vores kunder og vores egne projekter.

AKKC er den første, og indtil videre eneste, virksomhed i Nordjylland, som har skabt et samarbejde med virksomheden Green Producers Club, der står bag Green Producers Tool. Og én ting er helt sikkert: Green Producers Tool er et eminent værktøj til at vise vores kunder, hvor de kan reducere deres CO2-aftryk, og vi kan derfor hjælpe dem til at lave nogle konkrete handlinger i en mere bæredygtig retning.

Det bliver derudover også et enormt vigtigt værktøj til at åbne dialogen om handling indenfor reducering af vores alles forbrug, og vi ser derfor frem til at arbejde endnu mere med Green Producers Tool.

Mens vejret stadig giver os følelsen af at have en smule sommer tilbage, kigger vi i AKKC frem mod nogle dejligt, travle efterårsmåneder, hvor kalenderen er fyldt med spændende arrangementer. Og der er allerede flere interessante projekter i gang, som vi glæder os til at løfte sløret for, når vi kommer lidt længere hen på året.

Vi er glade for, I følger med!

Unikt trekløver-samarbejde om digitalisering

Professionshøjskolen UCN, BusinessAalborg og AKKC har dannet et samarbejde, som giver UCN-studerende på uddannelsen digital konceptudvikling projekterfaring med virkelighedens digitale udfordringer.

Digitalisering er på dagsordenen i et nyt samarbejde mellem UCN, BusinessAalborg og AKKC. Intet mindre end 40 studerende på UCN-uddannelsen digital konceptudvikling får i efteråret mulighed for at arbejde helt konkret med en digitaliseringsudfordring fra virkelighedens verden – og faktisk bliver det allerførste gang, at et helt semester på uddannelsen bliver bygget op omkring ét konkret projekt og et samarbejde med en virksomhed.

I AKKC glæder vi os over det nye samarbejde, som tager udgangspunkt i det nordjyske kongres- og kultur hus’ ønske om at udvikle sig i en endnu mere digital retning.

– I et stort hus som AKKC med mere end 500.000 gæster som året, mange forskellige afdelinger og utallige arrangementstyper vil vi gerne optimere vores arbejdsprocesser. Og her er digitalisering nøglen. Vi glæder os derfor til at se, hvad de studerende finder frem til af spændende løsningsforslag, siger Søren Kabbel Dalgaard, teknisk chef og projektansvarlig for digitalisering i AKKC.

Netværk skaber værdi
For at få hjælp og sparring til at overskueliggøre husets digitale potentiale, kontaktede AKKC Rene Wiebenson fra BusinessAalborg. Han gik straks i gang med at få afdækket husets behov og fik dannet et godt overblik over den nuværende digitale status. Og herefter var det gennem BusinessAalborg, at kontakten til den konkrete uddannelsesretning på UCN blev etableret.

– Nok er Danmark et af de mest digitaliserede lande i verden, men særligt for nordjyske virksomheder er der et stort potentiale for at øge deres konkurrenceevne ved at tage næste skridt på digitaliseringsrejsen, og vi vil rigtig gerne være stifinder på den rejse. Og så er det bare ren win-win, at vi kan bygge bro mellem virkelighedens digitale udfordringer og den værdifulde viden og kompetencer, som findes hos vores lokale uddannelsesinstitutioner, fortæller Rene Wiebenson, digital erhvervskonsulent hos BusinessAalborg

UCN fandt emnet og samarbejdet med AKKC så interessant, at de besluttede sig for at bygge videre på det og implementere det direkte i deres undervisning. Det bliver derfor første gang, den populære nordjyske uddannelsesinstitution har bygget et semester på digital konceptudvikling op omkring et virksomhedssamarbejde og konkret projekt.

Digital konceptudvikling er en overbygning på uddannelserne markedsføringsøkonom, designteknologi og multimediedesign, og de studerende kan næsten ikke vente med at komme i gang.

– Vi har store forventninger til, at vores studerende kan komme med nogle stærke forslag til AKKC, som kan være med til at skubbe på den store digitale udvikling, de allerede er i gang med, og som kan optimere og lette medarbejdernes arbejdsgange, fortæller Claus Stig Christensen, adjunkt på UCN og underviser på digital konceptudvikling.

Udover trekløver-samarbejdet med Business Aalborg og UCN, har vi i AKKC på nuværende tidspunkt de to projektansatte, August Kirkegaard og Johan te Pas, fra studielinjen MSc Management Engineering på Aalborg Universitet, som arbejder med at lave en digital strategi for huset. Også denne kontakt blev etableret gennem Rene Wiebenson og BusinessAalborg.

Når alle løsningsforslagene fra de 40 UCN-studerende er fremlagt, kommer der en intern proces i AKKC med at finde ud af, hvilke eventuelle digitale løsninger, der skal indkøbes og implementeres.

AKKC løb med Årets Bæredygtighedspris

For første gang blev specialprisen Årets Bæredygtighedspris uddelt ved Aalborg Awards. I AKKC er vi uendeligt stolte over, at vi endte som vinderen af den jurybedømte pris, da vi var oppe imod et utroligt stærkt felt.

… og vinderen er: AKKC! Det var næsten lige før repræsentanterne fra AKKC til årets Aalborg Awards i Aalborghallen ikke troede deres egne ører, da vinderen af specialprisen Årets Bæredygtighedspris blev udråbt i fredags.

Det er første gang Årets Bæredygtighedspris blev uddelt ved det traditionsrige awardshow, der hvert år samler 1000 mennesker fra en bred vifte af brancher i Aalborg.

– I AKKC har vi arbejdet fokuseret med bæredygtighed gennem mange år og er både certificeret med ISO 20121 for bæredygtige events og de 17 verdensmål. Vi har dedikeret en hel afdeling til at arbejde med bæredygtighed – et arbejde, der gennemsyrer hele organisationen – og hver dag forsøger vi at udvikle os i en endnu mere bæredygtig retning. Det er både fordi, det er en god forretning, men også i bund og grund fordi, det er det rigtige at gøre – at tage det ansvar på os. Så vi er virkelig stolte over, at det store arbejde nu er blevet anerkendt af juryen bag Årets Bæredygtighedspris, så prisen kan stå her på Europa Plads 4, siger Nicolaj Holm, direktør i AKKC.

Til at tage imod prisen på scenen til Aalborg Awards var ingen ringere end AKKC’s sponsor- & bæredygtighedschef, Jan Kvistborg, og med sig havde han 10 stolte AKKC-kollegaer.

Med i kapløbet til Årets Bæredygtighedspris 2023 var Råt & Godt, Graitor, AB Catering, Reusers og Aalborg Universitet.

AKKC har også tidligere modtaget Årets Erhvervspris i 2020 og Årets Eventsted i 2021 ved Aalborg Awards.

AKKC bag ny konference
om trivsel

Trivsel på arbejdspladsen er altafgørende for fastholdelse af medarbejdere. Når vi trives som medarbejdere, er vi ganske enkelt mere tilbøjelige til at være engagerede og produktive i vores arbejde. Men hvordan øges trivslen på arbejdspladsen? Det sætter vi fokus på i AKKC med vores helt nye konference Work Life.

I AKKC sætter vi fokus på aktuelle problemstillinger og udfordringer på arbejdspladsen med vores helt nye konference Work Life. Konferencen, som bliver en tilbagevendende begivenhed, vil hvert år tage udgangspunkt i et nyt tema, som sætter dagsordenen for konferencens indhold. Onsdag 24. januar 2024 bliver det med trivsel og arbejdsglæde i højsædet med temaet: Trivsel på arbejdspladsen.

Konferencedeltagerne kan se frem til en inspirerende dag fyldt med oplæg, debatter og networking.

– Som et ISO- og verdensmålscertificeret eventsted er det vigtigt for os, at vi løbende arbejder konkret med de verdensmål, som vi har særligt fokus på i AKKC. Herunder verdensmål 3, der omhandler Sundhed og Trivsel. Vi glæder os derfor til at sætte rammerne for en spændende og inspirerende dag, hvor deltagerne kommer hjem med nye ideer og initiativer, der kan være med til at skabe bedre trivsel på arbejdspladsen, fortæller Nicolaj Holm, CEO i AKKC.

Gør en forskel på arbejdspladsen
Programmet for den første Work Life konference byder på oplæg fra inspirerende oplægsholdere, der indebærer alt fra professorer, forskere og andre relevante nøglepersoner fra erhvervslivet.

Oplægsholderne kommer omkring alt fra fastholdelse af medarbejdere til fordele og ulemperne ved fire-dages arbejdsuge, stress som folkesygdom, vigtigheden af indflydelse og meget mere.

Work Life er vores anden egenproducerede konference i rækken, som også tæller NET ZERO pathways, der stiller skarpt på den grønne omstilling. Og ligesom på NET ZERO pathways er det væsentligt for os, at deltagerne får nogle konkrete redskaber med tilbage på arbejde.

– På Work Life skaber vi et forum, hvor deltagerne bliver guidet til, hvordan man tackler udfordringer på arbejdspladsen, styrker samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere, og derudover bliver de ikke mindst klædt på til at foretage eventuelle ændringer, der kan gøre en forskel på arbejdspladsen, fortæller Else Herfort, Head of Sales & Expos i AKKC, der er projektleder på konferencen.

På konferencens store udstillingsområde kan deltagerne komme i dialog med en række virksomheder og organisationer, der deler ud af deres viden, erfaringer, ydelser eller produkter, som kan være med til at øge trivslen og engagementet hos medarbejderne.

Ornli’ siddepladser i Drivhuset

Når der hygges ved borde og bænke til koncerter, comedy og foredrag i Drivhuset, bliver det fremover på et lidt blødere grundlag. Den socialøkonomiske virksomhed Ornli’ har produceret hynder ud af genbrugte materialer fra AKKC.

De nye hynder til bænkene kommer til at skabe endnu mere liv og glade fællesskabsdannende aftener i AKKC’s nye koncept Drivhuset, der allerede nu har succes med højskolestemning, brætspilshygge, mad og underholdning med koncerter, comedy og talks.

På systuen hos Ornli’ har både faglærte syersker og borgere på kanten af arbejdsmarkedet arbejdet med stor glæde på de 90 hynder. Alle er lavet ud af brugte bannere og messetæpper, som Ornli’ modtager og bearbejder for AKKC.

Jeanne Debes, stifter af den socialøkonomiske systue og pakkeri, fortæller, at både borgere og medarbejdere har haft stor glæde ved at udvælge, klippe og sy de lange hynder, der vidner om masser af oplevelsesglæde i AKKC. Næste formål er blød glæde til gæster i Drivhuset.

Humørhabitter og
japansk solskin

Nogle dage er bare sjovere og dejligere end andre. Sådan havde vi det i AKKC’s Bæredygtighedsafdeling, da den skønne designer Ing-Britt Niss dukkede op med fire kampklare kimonoer, syet ud af de 25 kvadratmeter bannere, som AKKC bruger på væggen ud mod Vesterbro. Bannere som AKKC forsøger både at genbruge eller upcycle.

Her kommer humørhabitterne til Bæredygtighedsafdelingen, hvor NBE-sekretariatet også har hjemme, ind i billedet. For med et tæt samarbejde med de to aalborgensiske designere Helene Billingsøe Martinsen og hendes mor Ing-Britt Niss er det lykkedes at skabe nogle skønne produkter, vi holder af at bære.

Ny barchef skaber
cocktail-magi

Sebastian Døssing er ny barchef i Restaurant AKKC by MEST, og for ham er drivkraften at lege med folks forventning til den cocktail, de drikker og forsigtigt at rykke på deres grænse hen mod nye, store cocktailoplevelser.

I starten af august kunne Restaurant AKKC by MEST byde velkommen til Sebastian Døssing, der har fået titlen som barchef. På trods af sin unge alder på blot 33 år, kommer Sebastian Døssing med stor erfaring fra restaurationsbranchen og en 7 år lang karriere på Comwell Hotel Hvide Hus Aalborg, hvor han også var barchef inden skiftet til AKKC by MEST.

Selvom Sebastian Døssing oprindeligt er fra Nordsjælland, kom han til Aalborg tilbage i 2010 for at studere til gymnasielærer, men det var noget andet, der skulle ende med at blive hans levevej – og store passion.

– Jeg forelskede mig i Aalborg, og så forelskede jeg mig ikke mindst i dét at skabe noget, der er anderledes end udgangspunktet. Det er noget af dét, cocktails kan for mig. Jeg synes også, at det er enormt interessant at lege med – og måske flytte på – folks forventning og oplevelse af det, de drikker, fortæller Sebastian Døssing.

Sætter sit eget præg
Lige nu er den nye barchef ved at sætte sit eget præg på den måde, som Restaurant AKKC by MEST kommer til at arbejde med barsortimentet i fremtiden – heriblandt også hvordan lækre cocktails kommer til at spille en større rolle. Her handler det for eksempel om at skabe de nødvendige forberedelser, når de store ryk af gæster sætter ind.

– Noget af det, der er anderledes i AKKC end der, hvor jeg har arbejdet tidligere, er de store skalaer af gæster, som vi skal have det hele klar til. Nogle gange handler det om flere tusinde mennesker på én gang. Derfor bliver min opgave blandt andet at arbejde med at sikre, at vi får forberedt os grundigt og skabe mere effektive processer for vores barpersonale, så de kan sikre gæsterne et super godt produkt samtidig med, at gæsterne ikke skal vente længe på det, forklarer Sebastian Døssing.

En af opgaverne bliver derfor at skabe nogle lækre tilberedte baser på forhånd, som barpersonalet kan færdiggøre, når kunderne bestiller de enkelte cocktails. Derudover kommer Sebastian Døssing til at oplære barpersonalet og holde cocktailværksteder, så alle er helt inde i detaljerne for sortimentet i baren.

Så hold øje med cocktailkortet, når du lægger vejen forbi AKKC – det bliver magisk!

Lokale Aalborg-kunstnere spirer i Drivhuset

AKKC’s succesfulde kulturkoncept, Drivhuset, er nu også med til at understøtte det kulturelle vækstlag, hvor lokale Aalborg-kunstnere får mulighed for at spire i de grønne omgivelser. 

AKKC’s nye Drivhus-koncept er blevet en kæmpe succes med 5 og 6-stjernede anmeldelser og glade publikummer. Der er allerede afviklet fem Drivhus-arrangementer, som har budt på musik, comedy og talks med blandt andre Oh Land, Emely, Daði Freyr, Conrad Molden, Baseløs, Josie Amadonna, Blæst, Katinka og Christian Grau.

Forude venter endnu flere spændende arrangementer, som allerede er afsløret i kalenderen.

En vigtig del af Drivhus-konceptet er at understøtte det kulturelle vækstlag. Som en tilføjelse til det, har AKKC dannet et kunstnerisk samarbejde med lokale Aalborg-kunstnere fra North Urban Art Studio, der giver kunstnerne mulighed for at udstille eller skabe værker i forbindelse med Drivhuset.

– Drivhuset er en god måde for os at understøtte det kulturelle vækstlag på. Det gælder både det, vi præsenterer på scenen, hvor vi giver en række nyere navne plads i programmet, men vi har også gerne ville brede det endnu længere ud, så det også involverer de fysiske rammer omkring arrangementerne. Derfor er vi virkelig glade for det kunstneriske samarbejde med North Urban Art Studio, forklarer Christian Kjeldsen, kulturchef i AKKC.

Kunst er vigtigt
Ved hvert Drivhus-arrangement vil en lokal kunstner få muligheden for at kreere et unikt værk, der relaterer sig direkte til det enkelte arrangement eller udstille et af sine egne værker. Ved premieren var det den 26-årige mixed media kunstner Christina Thomsen, der udstillede et selvportræt. Netop muligheden for at kunne udstille sin kunst i Drivhus-miljøet er noget, Christina Thomsen sætter stor pris på.

– Vi er enormt glade for at blive inddraget. Kunst er vigtigt, og det er virkelig rart, at der i Aalborg bliver støttet op om de lokale kunstnere. Det gør det mere nært, siger Christina Thomsen, der er en del af North Urban Art Studio.

Kunstnere som blandt andre Anna Cathrine Trads, Signe Kirkelund Hansen, Stephanie Dyrby, Nick Erik Griffin og Sebastian Oscar Daniel Jensen har også været forbi for at udstille deres malerier – som allerede nu pynter flot på de hvide vægge i Drivhuset. Der er flere spændende kunstværker på vej til de kommende Drivhus-arrangementer, hvor publikum igen får mulighed for at fordybe sig i de forskellige værker fra North Urban Art Studios mange dygtige kunstnere.

AKKC klar med helt nyt julefrokostprogram

Det bliver lækkert, helt unikt, en smule mystisk og ikke mindst hysterisk morsomt!

AKKC’s kulturafdeling har rystet posen i år, når det kommer til julefrokostprogrammet, og der er allerede nu stor interesse for de to nye koncepter; vores egenproducerede ’Julemysteriet’ og West End-succesen ’Faulty Towers – The Dining Experience’. Faktisk er alle aftenforestillinger til Faulty Towers allerede udsolgt!

En tur på den skotske Fringe Festival i Edinburgh sidste år blev startskuddet til en julefrokostoplevelse, som publikum sent vil glemme i AKKC. Her oplevede Kristine og Nadja fra AKKC’s kulturafdeling nemlig selv forestillingen Faulty Towers – The Dining Experience på egen krop, og derefter var der ingen tvivl. Den skulle med til Aalborg!

– Efter selv at have set forestillingen i Edinburgh, var vi med det samme enige om, at vi var nødt til at forsøge at få den til Aalborg. Sjældent har vi grint så meget! Det lykkedes heldigvis at lave en aftale med kompagniet bag forestillingen, og da vi synes, den er af så høj kvalitet, sender vi den også på turné til Skive, Randers, Vejle, Herning og Esbjerg, fortæller Kristine Ringstrøm Kock, producer i AKKC’s kulturafdeling.

Faulty Towers – The Dining Experience kommer til AKKC 24. november – 2.december, og ringer titlen måske en lille klokke? Så er det fordi, showet tager udgangspunkt i den populære tv-serie Halløj på Badehotellet. Som gæst til middagsshowet bliver publikum en del af fortællingen, når de elskede karakterer Basil, Sybil og Manuel serverer en god portion kaos – ved siden af den lækre 3-retters menu. Der er lagt op til 2 timer med non-stop latter, når man får mulighed for at opleve Halløj på Badehotellet indefra, til en middag, hvor alt kan ske!

We dare you:
Kan du løse julemysteriet?

AKKC’s anden store julenyhed er det egenproducerede julefrokostkoncept Julemysteriet. Her har AKKC’s kulturafdeling igen været på spil. De har nemlig selv udarbejdet konceptet i samarbejde med to dygtige manuskriptforfattere. Så er du typen, der ikke kan få nok af Escape Rooms, gåder og film som Mordet i Orientekspressen eller Sherlock Holmes? Så bør Julemysteriet stå øverst på din ønskeliste!

I år bliver det i bedste Gatsby-stil præget af 1920’erne. Der vil selvfølgelig være en lækker 3-retters menu fra Restaurant AKKC by MEST, fordi en god julefrokost naturligvis også handler om at spise godt. Men der er meget mere end det! Det store julemysterie skal løses – og det er kun publikum, der kan gøre det. De små ledetråde begynder ovenikøbet allerede at tikke ind, før publikum ankommer på selve aftenen.

Aftenens detektiv er ingen ringere end Peter Andersen alias dragqueenen DQ, som for alvor blev kendt, da hun vandt Dansk Melodi Grand Prix i 2007 med sangen Drama Queen. DQ vil i løbet af aftenen guide gæsterne gennem aftenens mysterium og vil undervejs hjælpe med at indsamle ledetråde, så det store julemysterium kan blive løst.

På scenen får DQ følgeskab af nogle artister i rollerne som kendte “Aalborg-karakterer” samt et underholdende indslag – hvem det er, forbliver et mysterium, men AKKC kan løfte sløret for, at de er både kendte og populære!

Julemysteriet kan opleves 17.-25. november 2023.

Want
more?

Vil du se de tidligere udgaver af Backstage?

Ja tak!