Scenetårnet
af Lisbeth Vibestrup
CFO i AKKC | [email protected]
Ville du gå til Malaga? Det har AKKC’s medarbejdere gjort på 14 dage i foråret – og faktisk gik de også hele vejen hjem igen! Selvfølgelig er det ikke tilfældet i bogstavelig forstand, men det blev i alt til 9.381.696 skridt, da vi deltog i den nationale Tæl Skridt kampagne med 40 medarbejdere og fem tilmeldte hold. De mange skridt svarer til, at vi samlet set gik til Malaga og retur, og det må bestemt siges at være en rigtig flot præstation.
Tæl Skridt kampagnen er kun ét blandt flere initiativer indenfor sundhed og trivsel, som vi har fokus på i AKKC’s HR-afdeling.
Vi laver løbende initiativer for, at vores medarbejdere får mulighed for at sætte fokus på deres fysiske og psykiske velbefindende. Når vi gør det, fokuserer vi også på, at vores medarbejdere har det godt og trives i deres job og hverdag.
At deltage i Tæl Skridt kampagnen var ikke et krav. Heldigvis valgte 40 medarbejdere frivilligt at være med fordelt på fem tilmeldte hold.
Og konkurrencen gav både blod på tanden og god gejst! Faktisk var vores deltagere så super seje, at de i gennemsnit gik 16.753 skridt om dagen. Det ville have ført til en 2. plads på nationalt plan, hvis vi havde tilmeldt os den del. Det havde vi ikke – vi var tilmeldt holdkonkurrencen – men vi er virkelig stolte af resultatet.
I AKKC er vi et stort hus med medarbejdere, der har mange forskellige arbejdsopgaver og -områder. Derfor var det også skønt at se, at de blandede hold var med til at skabe ekstra meget fællesskab på tværs af afdelingerne.
I HR-afdelingen har vi, udover Tæl Skridt kampagnen, også givet AKKC-medarbejderne mulighed for at få målt deres bodyage og konditionstal i foråret samt deltage i den ugentlige bootcamp, hvor medarbejderne træner sammen en time i arbejdstiden hver uge.
Ligesom Tæl Skridt kampagnen er de forskellige tiltag på frivillig basis og medarbejderne kan deltage i det omfang, de synes er passende.
At få målt sin bodyage og konditionstal kan måske for nogen være grænseoverskridende. Men det kan give stor bevidsthed og lyst til enten at forsætte en god livsstil – eller måske ændre på nogle vaner.
For mange gav forløbet en god bevidsthed om, hvor få ændringer der i mange tilfælde skulle til for at rykke på noget.
De første målinger blev lavet i starten af april, og selvom de enkelte målinger blev givet til deltagerne anonymt, fik vi en oversigt over det samlede resultat for AKKC.
Resultatet viste, at flere end halvdelen havde et konditionstal, der var enten middel eller over middel.
Bodyage-målingen har for mange været det mest interessante, og der var da også flere, der blev overrasket både i positiv og negativ retning.
Her viste tallene, at lidt over halvdelen havde enten en mindre eller ingen afvigelse fra deres faktiske alder – og ud af dem var der faktisk 7 personer, der kunne bryste sig af en meget lav bodyage.
Lige nu venter vi på resultaterne fra den sidste måling, og her bliver det naturligvis interessant at se, om der er noget, der har flyttet sig.
Noget af det, vi med sikkerhed kan sige er, at målingerne har været med til at give er viden og vished. Og det kan bestemt være med til at flytte noget.
Nogle af medarbejderne har givet følgende udsagn til de sygeplejersker, der foretog målingerne: ”Målingen har gjort mig mega motiveret”, ”Nu giver jeg den gas på bootcamp” og ”Hvor er jeg glad for, at min arbejdsplads har givet mig lov til at blive målt”.
Dét er udsagn, der giver motivation hos os i HR-afdelingen til at arbejde videre med endnu flere spændende tiltag indenfor sundhed og trivsel.
Rigtig god sommer!