AKKC Logo

Billetkontor  |  +45 99 35 55 66

Mødelokale  |  Book et mødelokale

Nyhedsbrev  |  Tilmeld dig nu

Større tekst Mindre tekst

Fattige Moldova har et af de bedste østeuropæiske balletkompagnier der gæster Danmark for første gang

23. november 2017

NøddeknækkerenDen klassiske juleballet Nøddeknækkeren kan for første gang i Danmark opleves fremført af The National Opera & Ballet Theatre of Moldova.

Besøget bliver en unik mulighed for at opleve noget af den tidligere Sovjetstats stærke klassiske kulturelle fokus, der har betydet at Moldova i dag har et af Østeuropas stærkeste balletkompagnier. Balletten opføres i tre danske byer Aalborg, Odense og Esbjerg fra 2. til 4. december, og der venter en eventyrlig og magisk aften.

På scenen kan publikum se frem til at opleve intet mindre end ca. 90 dansere og musikere. Balletten er skabt for børn, men den taler samtidig til det voksne publikum med sin elegante og klassiske koreografi. For nogle bliver det først jul, når de har oplevet Tjajkovskijs klassiske juleballet. Nøddeknækkeren er i den moldoviske opsætning storslået, fortryllende og sjov, baseret på Marius Petipas klassiske oplæg.

Kulturhuse er klassiske kulturelle epicentre
Moldova, der så sent som i 1991 fik sin uafhængighed, er inden for det kulturelle felt i dag meget præget af dets sovjetiske fortid, hvor man nærmest autoritativt krævede den klassiske musiske dannelse. Det betød kulturhuse, helt ned på lokalt plan i byer med f.eks. kun 1000-2000 indbyggere, og de var omdrejningspunktet for den musiske, klassiske dannelse og uddannelse i den 3,5 million store befolkning.

- Det har givet et overflødighedshorn af dygtige musikere og dansere, og til Nøddeknækkeren har The National Opera & Ballet Theatre of Moldova 90 af dem med på den danske mini-turné, fortæller Asser Mortensen, konsul i Danmark for Republikken Moldova.

Det er Aalborg Kongres & Kultur Center, der henter den moldoviske nationalballet til Danmark. Det sker efter et besøg i foråret, som blev sat i stand af den daværende direktør Ernst Trillingsgaard via en tysk agent, som har dette felt som sit virke. Delegationen fra Danmark, der underskrev kontrakten var også med Peter Sindberg fra PH Entertainment, og sammen med Aalborg og Esbjerg sender han også det spændende besøg til Odense. 

Mesterværket er tilbage 
Der er i Nøddeknækkeren julestemning på allerhøjeste niveau, når den velhavende familie Stahlbaum venter i spænding på at se både juletræ og gaver sammen med deres børn Fritz og Klara. Årets gave er Nøddeknækker-dukken, som med sine træ-tænder kan knække nødder. Klara taber med det samme sit hjerte til den lille dukke – og så kan eventyret begynde både i balletten og dens første besøg i Danmark.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere